Portada informativa: els SHS.

(Accés a Entrades blog: clic en icona [···] o [ ≡ ], a la dreta del títol superior)

SHS-T-Logo-T+

(Acceso a Entradas blog: clic en icono [···] o [ ≡ ], a la derecha título superior)

I ara què faig?                                                                      ¿Y ahora qué hago?

English & Français

EU-FR

·


·

Fases

Fases

Consideracions sobre els SHS                    Consideraciones sobre los SHS

Plantilla Hexagonal

SHSx6-1

·


·

SHS-no-visitor+

·

imatges / imágenes

sobre

Sudokus Hexagonals imprimibles:

SHS-Logo
Logotip SHS
SHS0001-Fases-1-1-1-2
Fases de resolució del SHS 0001: primera (1, 2 i 3) i segona (4)
SHS0001-SHS0006-1
Enunciats del SHS 0001 al SHS 0006
SHS0001-SHS0006-2
Solucions del SHS 0001 al SHS 0006

·

·

·

8 comentarios en “Portada informativa: els SHS.”

    1. Tot sembla complicat la primera vegada, fins i tot allò que els nens i nenes de casa bona en diuen «mi primera vez» (em sap greu, però l’eufemisme resulta més «autèntic» en espanyol).

      Me gusta

  1. Per fi, SHS resolts pas a pas!!!

    Com que tinc la impressió que alguns visitants no acaben de decidir-se a imprimir el document PDF de les entrades, que té 6 Sudokus Hexagonals Simètrics (SHS) amb les solucions respectives, en pensar que el procés és molt més difícil del que realment és, he decidit començar a publicar la resolució detallada d’alguns SHS. Contra allò que aparentment fóra més raonable, no els triaré dels fàcils sinó entre els difícils. Ho faig així perquè crec que aquests donen més joc que els senzills, faran perdre la por als qui ja s’hagin atrevit amb els fàcils i normals i, sobretot, permetran distingir entre 3 tipus de SHS difícils (i aquí, on escric «difícils» llegiu «llargs de fer»):

    A) Aquells en què la segona fase (la de resolució, en sentit estricte) és llarga, però es pot culminar per via deductiva sense necessitat de recórrer a cap tempteig de valors. Exemple: SHS0108.

    B) Aquells en què la resolució no es pot completar per via deductiva i cal temptejar valors alternatius en algunes cel·les irresoludes. Exemple: SHS0060.

    C) Aquells en què la primera fase (determinació prèvia de l’eix de simetria) és llarga perquè, si no encertem l’eix a la primera, caldrà emplenar moltes cel·les abans d’adonar-nos que no hi havia solució. Exemple: SHS0150.

    Me gusta

  2. ¡¡¡Por fin, SHS resueltos paso a paso!!!

    Como tengo la sensación de que algunos visitantes no se acaban de decidir a imprimir el documento PDF de las entradas, que tiene 6 Sudokus Hexagonales Simétricos (SHS) con sus respectivas soluciones, por pensar que el proceso es mucho más dificil de lo que realmente es, he decidido empezar a publicar la resolución detallada de algunos SHS. Contra lo aparentemente más razonable, no los elegiré de los fáciles sino entre los difíciles. Lo hago así porque creo que éstos dan más juego que los sencillos, harán perder el miedo a quienes ya se hayan atrevido con los fáciles y normales y, sobre todo, permitirán distinguir entre 3 tipos de SHS difíciles (y aquí, donde escribo «difíciles» léase «largos de ejecutar»):

    A) Aquellos cuya segunda fase (la resolución propiamente dicha) es larga, pero se puede culminar por vía deductiva sin necesidad de recurrir a ningún tanteo de valores. Ejemplo: SHS108.

    B) Aquellos cuya resolución no se puede completar por vía deductiva y habrá que tantear valores alternativos en algunas celdas irresolutas. Ejemplo: SHS0060.

    C) Aquellos cuya primera fase (determinación previa del eje de simetría) es larga porque, si no acertamos con el eje a la primera, habrá que llenar muchas celdas antes de percatarnos de que no había solución. Ejemplo: SHS0150.

    Me gusta

    1. Això que el truc està en començar per les diagonals llargues em dóna la sensació que és una intuició no verificada. Amb la intuició passa com amb la inspiració: ¿va ser Edison qui va dir allò que l’èxit és un 10% d’inspiració i un 90% de transpiració?
      Per què ho dic? Doncs perquè, si considerem les dues fases de la resolució d’un SHS,
      – En la 1ª fase (determinar quina de les tres és eix de simetria), de segur que no. Jo ja m’hauré espavilat perquè en les dues hipòtesis falses (les diagonals que no ho són) aquesta atribució no sigui evident. És a dir, que potser (si tens sort) detectaràs de seguida que hi ha una cel·la buida, en posició simètrica d’una altra amb el nombre N, que no pot tenir aquest valor perquè pertany a la mateixa alineació (vertical, 60º cap a l’esquerra o 60º cap a la dreta) que una tercera cel·la que també té el nombre N, però el que és segur (tret que a mi se m’hagi passat) és que jo mai no publicaré un SHS on en dues cel·les simètrques respecte a una diagonal llarga apareguin nombres diferents: en la que és eix de simetria perquè no pot ser i en les altres dues perquè no vull posar-ho tan fàcil als jugadors.
      – En la 2ª fase (emplenar totes les cel·les buides sabent o pressuposant quina diagonal és eix de simetria) no resulta massa a compte començar per les cel·les buides de l’eix, perquè no tenen simètriques (dit d’una altra manera, la cel·la en posició simètrica de cadascuna d’aquestes és ella mateixa), mentre que si comencem per les altres el fruit de l’esforç (la llista de valors possibles, l’actualització -reducció- d’aquesta llista i, en última instància, el valor definitiu) es multiplicarà per dos: la cel·la on treballem i la seva simètrica. En la portada informativa del blog (pàgina inicial), una mica més avall del logotip «Sudokus Hexagonals Simètrics», trobaràs l’enllaç al document PDF «Consideracions sobre els SHS», que és bastant rotllo, però si et centres en les tres primeres pàgines pots trobar-hi orientacions: en concret, en l’apartat 4 de la pàgina 2 hi posa «… La primera vegada, en lloc d’identificar els candidats [vol dir la llista de valors possibles] cercle a cercle, és més ràpid fer-ho per fileres (millor no paral·leles a l’eix de simetria)…».
      PS
      Em sembla que tu tampoc no has passat de la portada informativa, perquè, si haguessis arribat a una entrada i obert el document PDF amb 6 SHS, el comentari l’hauries fet allà i no aquí. A més, després he sabut qui va ser el visitant que abans-d’ahir va deixar el rastre de 3 visites en les estadístiques del blog, rastre que va motivar el meu comentari en Racó Catalá i, en resposta, el teu aquí.

      Me gusta

Deja un comentario